Trenčianske špeciality

Verzia pre tlač


Tradičná trenčianska medovina


Trenčianska medovina K najstarším gastronomickým pojmom Slovenska patrí bezpochyby medovina – nápoj, ktorý poznáme už z rozprávok a povestí. Aj keď na špici nápojových hitparád sú už iné nápoje, k tomuto elixíru zdravia sa niekoľko renomovaných výrobcov vrátilo. K najlepším na svete patrí aj Trenčianska medovina.

Trenčianska medovina patrí medzi slovenské nápojové klenoty – dokazuje to aj bronzová medaila, ktorú získala na svetovom kongrese včelárov Apimondia 2009 Montpelier v kategórii ochutených medovín. Jej výrobca, pán Milan Krivý z Trenčína prezrádza, že recept je veľmi prostý: stačí kvalitný med, voda, ušľachtilé kvasinky a v záverečnej fáze jemné dochutenie bylinnými výťažkami liečivých rastlín. Výsledok: tradičná trenčianska medovina obsahuje 12 % alkoholu a odporúča sa podávať v lete vychladená na 12 – 14 ºC a prichutená kolieskom citróna, alebo v zime zohriata na 55 – 60 ºC. Tento starodávny nápoj sa odporúča pri poruchách trávenia, nechutenstve, poruchách spánku a aj ako aperitív.
Včely, vďaka ktorým trenčianska medovina získala také vysoké svetové ocenenie, majú svoje úle na myjavských kopaniciach v Bielych Karpatoch.

Med a včelie produkty majú na Slovensku dlhú tradíciu – svedčí o tom aj viac ako 15 000 registrovaných včelárov, ktorí nachádzajú všetko potrebné aj na veľtrhu včelárskych potrieb a včelích produktov Včelár, ktorý býva každoročne poriadaný na trenčianskom výstavisku Expo center. K najzaujímavejším aj keď menším regionálnym akciám, venovaným medu, patrí Včelárská nedeľa púchovského regiónu a Podhorské dni ovocia a medu v Trebichave.
 
Kľúčové slová: 
Tradičná trenčianska medovina